Opis

Tempelj zmaja Lintverna je razgibana družinska dogodivščina, primerna za tiste, ki so že vajeni varnih korakov po zahtevnejših gozdnih in planinskih poteh.  Priporočena starost otrok je 6+.

ZGODBA: V strmi soteski potoka Bela nad Starim malnom leži Tempelj zmaja Lintverna. V templju že od pamtiveka živijo zmaji, varuhi bele vode. Bela ni navadna voda. Bela je čudežni studenec, ki izvira v zmajevem templju, nato pa nenadoma privre skozi skale in se zlije v dolino. Bela je zdravilna voda, ki nosi zmajevo skrivnost večnega življenja. Ljudje so od nekdaj zajemali vodo iz potoka Bela, da bi okrepili svoje moči ali pozdravili bolne živali. Toda voda se nenehno spreminja: zdaj je, potem je spet ni. Zato ljudje še danes dvigajo pogled k zmajevemu templju v upanju, da bo voda le pritekla. A zgodi se tudi, da zmaj bruhne vodo s tako silo, da ta ruši vse pred seboj. Narava je vsemogočna!
Čas je, da se ljudje naučimo veščin, ki nas bodo tesneje povezale z naravo. Čas je, da odkrijemo skrivnost zmajevega templja in postanemo krotilci vode!

Za popolno zmajevsko doživetje priporočamo, da pred obiskom Temlja zmaja Lintverna preberete slikanico Uroša Grilca in Gorazda Vahna ZMAJ LINTVERN IN KROTILCI VODE, da boste polno pripravljeni na urjenje za krotilce vode!

DOŽIVETJE: Za vstop v Modri zmajev red krotilcev vode otroci potrebujejo Zmajebukvico. Z njim se podajo na pomembno misijo: na poti zbirajo žige nenavadnih živali, varuhov Bele. Ob tem spoznavajo veščine in skrivnosti krotilcev vode. To so ljudje s posebnimi znanji in močmi, ki v naravi vzpostavljajo ravnovesje. Za opravljeno urjenje prejmejo Zmajev žig in se pridružijo Modremu zmajevemu redu. Na cilju v Koči v Starem malnu prejmejo Zmajevo nagrado, na Zmajevem vadbišču pa lahko utrjujejo svoje veščine in se preizkusijo še v drugih zmajskih spretnostih. Dogodivščina otroke popelje v starodavni svet zmajev, ki predstavljajo neukrotljivo moč narave. Prav Lintvern, izvir Bele, je navdihoval že J.V. Valvasorja, ki v Slavi Vojvodine Kranjske piše o zmaju Lintvernu, ki bruha vodo in svoje mladiče. So ljudje v tistih časih res videli zmajeve mladiče ali pa gre za katero od nenavadnih živali, ki še danes bivajo ob čudežnem potoku Bela? Prepričajte se na lastne oči!

ZA KOGA:
Tempelj zmaja Lintverna je razgibana družinska dogodivščina, a primerna za tiste, ki so že vajeni varnih korakov po zahtevnejših gozdnih in planinskih poteh. Za vstop v Zmajev red je obvezna dobra pohodna obutev, saj je pot v zadnjem kilometru na mestih strma in včasih tudi spolzka. Na pot se odpravite sami, Zmajebukvica pa vam odpre pot do doživetij in z njim vstopite v skrivnostni svet zmajev, ki od nekdaj kolovratijo po naših krajih. Priporočena starost otrok je 6+.

KAKO NA POT: Doživetje Tempelj zmaja Lintverna se prične na Vrhniki, in sicer na Parkirišču pri Štirni pod Planino (Notranjska cesta na Vrhniki, GPS 45.9636675547831, 14.275335244674862). Pot je dolga, 4500 m v eno smer, zadnji kilometer poti je prava planinska pot, ki zahteva pohodno obutev. Pot lahko kombinirate s kolesarjenjem do Koče pri Starem malnu. Mogoč je tudi dostop z avtom po makadamski cesti (3 km) do parkirišča v bližini Koče v Starem malnu.

TRASA: Avtomobil parkirate na Parkirišču pri Štirni pod Planino (Notranjska cesta na Vrhniki, GPS 45.9636675547831, 14.275335244674862). Od tam krenete po makadamski cesti proti Starem malnu, po soteski, ki je poleti večinoma v senci. Do Starega Malna je 3 km ceste po ravnem.

OPCIJA KOLO: Odlična pa je možnost, da se do Starega malna odpravite s kolesom in dogodivščino spremenite v prav posebno »kolesarsko-pohodno doživetje«!

V Koči v Starem malnu dobite Zmajebukvico in se odpravite proti izviru Lintvern. Do tja vodi označena in urejena planinska pot, na kateri se bodo otroci urili v znanju in veščinah krotilcev vode, varuhov narave. Previdno in preudarno na poti, saj je ta na posameznih mestih strma, potok Bela pa včasih posrbi, da je pot lahko tudi spolzka. Na poti boste uživali v čudovitem okolju razgibanega potoka, tolmunov, majhnih slapov in divjega gozda, zanjo pa potrebovali približno 60 minut. Pot je krožna. Od izvira pot podaljšate proti Planini za cca 200 m in se od razgledne točke nato po zgornji strmi poti spustite v Star maln. Pot zaključite v Koči v Starem malnu, kjer vas za rešeno misijo čaka zaslužena Zmajeva nagrada. Pot je dobro označena, sledite ZMAJEVIM SMEROKAZOM in ne boste zgrešili!

Pot zaključite v Koči v Starem malnu, kjer vas za rešeno misijo čaka zaslužena Zmajeva nagrada.
Naredite 263 višinskih metrov, od Koče pri Starem malnu je pot dolga 2 km.

Namig: Lahko se udeležite tudi katerega izmed Zmajevskih vodenih pohodov po TEMPLJU ZMAJA LINTVERNA, ki bodo poleti na voljo dvakrat mesečno. Poleti je Star maln priljubljeno in osvežilno naravno kopališče, koča pri Starem malnu pa ima tudi odlično gostinsko ponudbo.

PARKIRANJE: Parkirišču pri Štirni pod Planino (Notranjska cesta na Vrhniki, GPS 45.9636675547831, 14.275335244674862). Parkiranje je brezplačno.

CENE IN PONUDBA: Cena posamične Zmajebukvice je 7 EUR, na voljo je v Koči v Starem malnu, v hotelu Mantova na Vrhniki in TIC Vrhnika. Lahko pa ga naročite tudi po pošti na info@skrateljc.org.

Splošne informacije: info@skrateljc.org, 051 398 843.

Pred obiskom Templja zmaja Lintverna nujno preverite delovanje Koče v Starem malnu. Poleti deluje od četrtka do nedelje.

Naslov

Betajnova 80

Odprto
Odprto cel dan
 • Ponedeljek

  Odprto cel dan

 • Torek

  Odprto cel dan

 • Sreda

  Odprto cel dan

 • Četrtek

  Odprto cel dan

 • Petek

  Odprto cel dan

 • Sobota

  Odprto cel dan

 • Nedelja

  Odprto cel dan

 • ned., 16. Jun., 2024 08:33 lokalni čas

Podrobnosti
 •  

   

Več informacij