Na Vrhniko prisopihala lokomotiva

Na Občini Vrhnika in Zavodu Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem skrbimo za ohranjanje železniške dediščine. Zato je v petek, 6. oktobra, iz Železniškega muzeja Slovenskih železnic na Vrhniko prisopihala lokomotiva. Parna lokomotiva serije 62 je tako dobila novo lokacijo pri nekdanji železniški postaji (postajališču) Vrhnika-mesto.

Lokomotiva se trenutno temeljito obnavlja. Mojstri jo peskajo, barvajo in popravljajo dotrajane dele. Lokomotiva bo služila kot razstavni eksponat pred obnovljeno postajo. Tam bo naslednje leto zaživel predstavitveni prostor o prometu na Vrhniki, s poudarkom na železnici.

*Lokomotivo so izdelali leta 1957 v tovarni Đuro Đaković v Slavonskem Brodu. Po podatkih je bila zadnjih 14 let v uporabi za premike v nekdanji Tovarni celuloze in papirja Djuro Salaj v Krškem. Po koncu službovanja pa so jo leta 1988 podarili takratnemu Železniškemu gospodarstvu Ljubljana za muzejsko zbirko tirnih vozil. Iz dokumentov izvira, da je bil premik iz Krškega do Ljubljane izveden, 17. 10. 1988.

Več lahko preberete na povezavi: https://bit.ly/46LwWTe