Družinske kolesarske dogodivščine na Vrhniki

V letu 2021 sta na Vrhniki zaživela dva nova, inovativna in zelo posebna kolesarska turistična produkta za družine. Gre za dve kolesarski dogodivščini, s katerimi v prvi vrsti družine spodbujamo k strukturiranemu odkrivanju zgodovine Vrhnike (ArheoKoloVrhnika) in naravnih lepot Ljubljanskega barja (KoloVagaBevke). A k obsku vabljeni vsi, ki s kolesom radi odkrivate skrivnosti narave in zgodovine!

Nova električna kolesa

ArheoKoloVrhnika je posebna dogodivščina. Sledi arheološki poti Po stopinjah preteklosti, ki delček za delčkom razkriva tančico skrivnosti preteklih obdobij na Vrhniki. S knjižico ArheoKoloVrhnika obiskovalci dobijo v roke raziskovalni ključ, ki odklepa skrite zgodbe iz preteklosti ter vas tu pa tam popelje tudi na kako stranpot. In teh je mnogo: Močilnik, koliščarji na Starih Gmajnah, Rimljani v Nauportusu in v zapornem zidu Claustre, deblak v Ljubljanici …

Dolžina: 11 km; povprečna hitrost: 16 km/h; čas: 41 min; čas z raziskovanjem: najmanj 2,5 uri

Izhodišče: TIC Vrhnika, kjer dobite knjižico ArheoKoloVrhnika

Možna izposoja e-koles v TIC Vrhnika.

Vodene ture: Ksenja@skrateljc.org

KoloVagaBevke predstavlja novo kolesarsko pustolovščino po čudovitem svetu Ljubljanskega barja, imenovano KoloVagaBevke. Popeljala vas bo po učni poti, mimo pisanih travnikov in polj ter vzdolž skrivnostne zelene Ljubljanice in vam razodela znamenitosti, ob katerih vam bo poskočilo srce in se zaiskrilo oko. Del poti poteka po Učni poti Bevke, kjer se na tematskih tablah skrivajo rešitve za uganke v knjižici. Drugi del poti vodi skozi vas Bevke, mimo vaške vage, gnezda črno-belih vaščank z oranžnimi kljuni, vse do dveh edinstvenih naravnih znamenitosti, ki dajeta vpogled v daljno preteklost.

Dolžina: 16,3 km; povprečna hitrost 20 km/h; potreben čas: 50 minut; čas z raziskovanjem: 2 uri; podlaga trase: makadam (8 km), kolovozi (3,5 km), asfalt (4,8 km).

Izhodišče: Športni park Bevke, kjer dobite knjižico KoloVagaBevke (5 eur)

Vodene ture: Ksenja@skrateljc.org

KoloVagaBevke

Obiščite tudi Facebook profil Visit Vrhnika.

Vabljeni k ogledu videa na Facebook strani Vaška Vaga Bevke.