Dan odprtih vrat v Cankarjevi spominski hiši

Za nami je izjemno pester kulturni praznik. Skorajda petsto obiskovalcev Cankarjeve hiše na Klancu je pokazalo, da sta Cankar in njegova beseda še kako živa med slovenskim narodom.

Zato vas ob tej priložnosti prijazno opozarjamo na kulturni program RTV Slovenija, ki bo v sklopu Literarnega nokturna, v soboto, 11. februarja, predvajala Cankarjevo črtico Istrski osel. In sicer ob 23.05 (Radio Prvi) in 23.00 (Radio Ars).

Črtica Istrski osel je bila prvič objavljena 24. junija 1911 v Slovenskem narodu, zatem pa tudi v Mojem življenju. Njena “skrivnostna” vsebina pade v čas vzpona italijanskega nacionalizma in iredente, v čas ko je admiral Luigi Amedeo Savojski, vojvoda Abruški, zasedal Libijo in grozil z zaprtjem Jadranskega morja. Na obeh straneh, v Italiji, kot italijanskih skupnostih v Avstriji, od Trsta, Istre do Dalmacije, so odmevali nostalgični klici po obnovi starorimljanskega “Mare nostro”. Ta val je zajezdil razvpiti italijanski pesnik Gabriele D’Annunzio, po rodu iz Abruzzov. Je to “osel” s katerim je Cankar izdatneje obračunal štiri leta pozneje v črtici D’Annunzio? Prisluhnite in si ustvarite svoje mnenje.